ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ ΑΦΥΓΡΑΝΤΗΡΑ

ΔΙΑΛΕΞΕ ΤΟΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΑΦΥΓΡΑΝΤΗΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΩΡΟ ΣΟΥ!

Επιλογή κατάλληλου αφυγραντήρα

O αφυγραντήρας είναι μια συσκευή που μπήκε στη ζωή μας, για να προσφέρει μια πιο ευχάριστη και υγιή ατμόσφαιρα στο χώρο μας απαλλαγμένη από τη δυσάρεστη υγρασία. Η βασική του λειτουργία είναι να αφαιρεί την υπερβολική ποσότητα υγρασίας από τον αέρα του χώρου, διατηρώντας τη σε φυσιολογικά επίπεδα.

Με απλά λόγιο δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να είναι ο αέρας στο σπίτι πιο “άνετος”, ενώ απομακρύνει τα φυσικά και ορατά σημάδια υγρασίας, όπως η μούχλα στους τοίχους ή η συμπύκνωση υδρατμών με τη μορφή σταγονιδίων νερού στα παράθυρα. Επίσης, βοηθάει στην πρόληψη παθήσεων που οφείλονται στην υψηλή υγρασία, όπως οι αλλεργίες και το άσθμα.

Επιπλέον… και βασικότερο  η χρήση του αφυγραντήρα σε ένα χώρο κατά τους χειμερινούς μήνες μειώνει τα έξοδα της θέρμανσης, επιτυγχάνοντας καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.

Ο λόγος είναι πως εάν ο αέρας στο σπίτι σου έχει πολλή υγρασία, τότε θα αισθάνεσαι ψύχρα. Ο αφυγραντήρας σε αυτή την περίπτωση θα μειώσει την ποσότητα των υδρατμών στον αέρα, και επομένως θα σε κάνει να αισθάνεσαι ικανοποιητική ζέστη, χωρίς να χρειάζεται να θερμάνεις το δωμάτιο.

Επειδή μία τέτοια συσκευή «παρεμβαίνει» στην υγρασία και όχι στη θερμοκρασία, έχει μικρότερο κόστος λειτουργίας από οποιοδήποτε άλλο θερμαντικό μέσο διαθέτεις. Έτσι, κάθε φορά που θα τη χρησιμοποιείς αντί για το θερμαντικό σου μέσο, θα κάνεις σημαντική οικονομία, μέχρι και 30%, σύμφωνα με ορισμένους κατασκευαστές.

Πότε χρειάζομαι έναν αφυγραντήρα;

Η υγρασία μπορεί να μετρηθεί  με διάφορους τρόπους, βασικό όμως είναι να γνωρίζεις ποια είναι τα ποσοστά της ιδανικής μέσης τιμής υγρασίας, η οποία κυμαίνεται μεταξύ 50% – 55%. Σε αυτό το επίπεδο, θα αισθάνεσαι άνετα, ενώ αποτελεί και το ιδανικό περιβάλλον για την αποφυγή εκδήλωσης αλλεργιών, συχνών κρυολογημάτων και πόνων στα κόκαλα. Ταυτόχρονα, μια μέση υγρασία αυτής της τάξεως βοηθά στην προστασία και τη συντήρηση των υλικών στο εσωτερικό του σπιτιού σου, όπως οι γυψοσανίδες, οι τοίχοι και τα ξύλινα δάπεδα – έπιπλα, ενώ προστατεύει τα ρούχα στις ντουλάπες και άλλα αντικείμενα ή υλικά, που είναι επιρρεπή στις βλαβερές συνέπειες της υπερβολικής υγρασίας.

Όταν, λοιπόν, η σχετική υγρασία στο σπίτι ή το χώρο σου είναι ανώτερη της φυσιολογικής, δηλαδή πάνω από 55% – 60%, τότε συνιστάται η χρήση ενός αφυγραντήρα. Μπορείς να ελέγξεις την  υγρασία του σπιτιού σου ή κάποιου δωματίου με έναν καλής ποιότητας μετρητή υγρασίας – υγρασιόμετρο. Εάν βέβαια η υγρασία στο σπίτι σου είναι υπερβολική, τότε τα σημάδια μούχλας και η σχετική μυρωδιά που τη συνοδεύει, θα είναι έκδηλα στο γυμνό μάτι.

«Αντίδοτο» στα αναπνευστικά προβλήματα και τη μούχλα.

Η αφύγρανση γίνεται ακόμη πιο απαραίτητη για τα μικρά παιδιά, τους ηλικιωμένους (ιδιαίτερα μάλιστα αν πάσχουν από αρθριτικά ή ρευματισμούς). Το ίδιο ισχύει και για όσους έχουν αναπνευστικά προβλήματα (π.χ. άσθμα) ή υποφέρουν από αλλεργίες. Επίσης, για χώρους που παραδοσιακά εμφανίζεται η υγρασία το χειμώνα, όπως υπόγεια και εξοχικά.
Από την άλλη μεριά, παρόλο που όλοι οι αφυγραντήρες επιτελούν τον ίδιο σκοπό, ούτε λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο ούτε υποστηρίζουν τις ίδιες λειτουργίες. Επομένως, καλό θα είναι να γνωρίζεις ποια τεχνικά χαρακτηριστικά θα πρέπει να λάβεις υπόψη σου, για να διαλέξεις ένα μοντέλο που θα καλύπτει τις ανάγκες του σπιτιού και της καθημερινότητάς σου.

Bελτίωση θερμοκρασίας, εξοικονόμηση ενέργειας

Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι ο αφυγραντήρας δεν αυξάνει αισθητά την θερμοκρασία ενός χώρου αλλά επιτυγχάνει βελτίωση της αίσθησης της θερμοκρασίας του χώρου. Ένα πολύ απλό παράδειγμα όπως αυτό που ακολουθεί θα σε βοηθήσεις να κατανοήσεις καλύτερα τη λειτουργία του. Σε έναν χώρο με θερμοκρασία 20°C και υγρασία 70%: το ανθρώπινο σώμα αισθάνεται ότι κρυώνει, ενώ στον ίδιο χώρο με θερμοκρασία 20°C και υγρασία 45% η αίσθηση που αποκτά το ανθρώπινο σώμα είναι τελείως διαφορετική και η θερμοκρασία είναι πλέον ανεκτή.

Επομένως με τις συνθήκες που δημιουργεί ένας αφυγραντήρας στο χώρο σου χάρη στην εξάλειψη της ανεπιθύμητης υγρασίας, ελαχιστοποιούνται τα έξοδα θέρμανσης, εξασφαλίζοντας ιδανικές συνθήκες στο χώρο σου.